Sosialdemokratenes svette søndag

Sosialdemokratenes svette søndag

En liten gullperiode for delstatsvalgsinteresserte nærmer seg slutten. Og for en dramatisk slutt det kan bli! For noen dager siden var det valg i lille, nordlige Schleswig-Holstein. Det neste valget er mer spektakulært: 14. mai står Nordrhein-Westfalen (NRW) for tur, den største av alle delstatene med 18 millioner innbyggere (og drøyt 13 millioner stemmeberettigede).

Det mest brennende spørsmålet er: hvor dårlig kommer det til å gå med SPD (sosialdemokratene)? I to helt ferske meningsmålinger ligger CDU nå for første gang hårfint foran, skriver Die Zeit.

Valget oppleves som så dramatisk for SPD ikke bare fordi delstaten er stor, men fordi dette tradisjonelt er en sterk bastion. Hannelore Kraft har vært regjeringssjef siden 2010 og leder en rød-grønn-regjering. Hun har til tider vært så populær at hun ble forsøkt lokket til Berlin for å stille til valg mot Merkel, noe hun ikke har ønsket så langt. Men kanskje går det nå slik det gikk i Schleswig-Holstein, regjeringen må gå av til tross for at velgerne ikke egentlig er så misfornøyde.  Samtidig svarer 18 prosent av velgerne at de har fått et bedre inntrykk av den lokale CDU-lederen Armin Laschet i løpet av valgkampen – en merkelig fargeløs mann som nærmest har vært forfulgt av dårlig valgkarma, leste jeg i en avis forrige helg.

SPD har som kjent hatt en voldsom opptur etter at Martin Schulz ble kanslerkandidat og partileder. På meningsmålinger der folk ble spurt om hvem de ville stemt på i tilfelle direktevalg, svarte til og med et flertall en periode Schulz fremfor Merkel. Det har vel ikke skjedd siden hun ble valgt i 2005, så vidt jeg har sett.

Martin Schulz og Hannelore Kraft under det lykkelige landsmøtet i mars. FOTO: OLAF KOSINSKY/Wikimedia commons

Sosialdemokratene må derfor sies å ha kommet seg opp av den dype bølgedalen der de lå og vippet rundt 20 prosent oppslutning. Men økningen opp til over 30 prosents oppslutning kan ha vært et midlertidig blaff – og det er jo langt der oppe de må ligge for å kunne slå CDU og Merkel når det gjelder, nemlig 24. september.

Det såkalte Schulz-toget (herlig sang her for spesielt interesserte) kan ha bremset opp etter knapt å ha fått opp farten. I Schleswig-Holstein endte de over seks prosent bak CDU. Det å miste regjeringsmakten der var også symbolsk viktig. Og skulle sosialdemokratene tape også i NRW, ville det være en katastrofe, en Super-GAU, skriver FAZ. (Jeg elsker det ordet, som altså betyr super-størst tenkelige ulykke).

Ellers verdt å merke seg er at De grønne i NRW ligger an omtrent som på nasjonalt nivå, elendig – med 6,5 prosent, det samme som AfD. Men som i Schleswig-Holstein ligger fridemokratene i FDP forbløffende godt an, med 13,5 prosent.

Der er regjeringssamtalene i full gang. Muligens blir det en såkalt Jamaica-koalisjon, altså svart (CDU) – grønt (De grønne, som gjorde det adskillig bedre der enn de ligger an til ellers i landet) – og gult (FDP.)

Og som passende skjebnedirrende punktum deler jeg denne kommentaren fra min favorittegner Heiko Sakurai:

Heiko Sakurai sitt bilde.