AfD-kandidat Alice Weidels to ansikter

AfD-kandidat Alice Weidels to ansikter

Som åpent lesbisk og med bakgrunn fra finansnæringen er Alice Weidel tatt til inntekt for den mer liberale og spiselige delen av det høyrepopulistiske AfD. Men søndag ga avisen Die Welt et dystert innblikk i hva hun egentlig representerer.

Et av de store spenningsmomentene i den tyske valgkampen er nemlig: Hvor stort blir Alternative für Deutschland – og hvordan kommer partiet til å prege tysk politikk fremover? Med overveldende sannsynlighet kommer de tyske høyrepopulistene inn i Forbundsdagen. Med det er det første gang siden krigen et parti til høyre for CDU/CSU får plass her. Pr nå ser de ut til å få mellom 8 og 11 prosent, et stykke under de høyeste meningsmålingsresultatene i fjor. Men hvem vet, kanskje får partiet et oppsving mot slutten. En tredjedel av velgerne skal fortsatt være i flyt.

Petry ut, Weidel inn

Frauke Petry er vel blitt et halvkjent ansikt også i Norge. Sammen med Jörg Meuthen er hun fortsatt formell partileder. Men partiets toppkandidater før valget er et annet par: Alice Weidel og Alexander Gauland.

Gauland var frem til 2013 i CDU og regnes som typisk representant for erkekonservativ Merkel-motstand. I AfD har han posisjonert seg på linjen til Björn Höcke og André Poggenburg, altså mot det man kan kalle Petrys mer borgerlige linje. Under landsmøtet i vår sto det ideologiske slaget mellom Petry og andre som mente AfD måtte rense opp i rekkene og tilstrebe en slags politisk aksept, og dem som ikke så nødvendigheten av dette. Gaulands linje vant frem og Petry ble satt på sidelinjen. Gauland selv er forøvrig under etterforskning for sitt utsagn om at regjeringens integrasjonsansvarlige (som har tyrkiske røtter) skulle bli «entsorgt», deponert i Anatolia.

Gribber på grensen er en av AfDs valgplakater, mange av de andre handler om islam.

 

Inn kom dermed Alice Weidel – av media tolket som en slags erstatning for Petry. Weidel er folkeregistrert og skattebetaler i Sveits, der hun bor sammen med sin partner og to barn (selv sier Weidel at hun bor i Tyskland). Hun er økonom, har jobbet for Goldmann Sachs og Allianz Global Investors. Weidel har forsket i Kina og skal også snakke mandarin.

Regjeringen er «marionetter for andre verdenskrigs seiersmakter»

Så, det var bakgrunn. Hva er det Welt am Sonntag (bak betalingsmur) avslører? Jo, at Weidel egentlig egentlig representerer helt andre meninger enn det mediene har tatt for god fisk. De gjengir en epost hun skrev til en venn i 2013. Her er den, i min noe omtrentelige oversettelse:

Grunnen til at vi blir oversvømmet av kulturfremmede folk som arabere, sinti og roma etc er at de vi regjeres av systematisk ødelegger det borgerlige samfunn som mulig motvekt. Disse svinene er ikke annet enn marionetter for andre verdenskrigs seiersmakter og har til oppgave å holde det tyske folk lite på den måten at molekylære borgerkriger i de mest folketette områdene blir indusert gjennom fremmed infiltrasjon.  Les gjennom denne lenken om Tysklands «suverenitet». At Tyskland slett ikke er suverent, burde være klart gjennom den motbydelige fatalismen i den daglige politikken, for eksempel vår påtvungne euroredning og korrumperte domstoler (Bundesverfassungsgericht). Mer om det en annen gang… (og så følger lenken, til noe som heter terra-kurier.de, et konspirasjonsteoretisk høyrekstremt nettsted.)  Liebe Grüsse, Lille

Først hevdet Alice Weidel selv at denne eposten ikke er skrevet av henne, noe hun senere ser ut til å ha gått tilbake på. Die Welt tror henne uansett ikke, de har fått den fra en venn av henne. Bruken av kjælenavnet Lille anses også som en indikasjon. Dessuten har Die Welt snakket med andre i kretsen rundt henne på denne tiden i Frankfurt og fått bekreftet at hun forfektet slike synspunkter. Avisen følger opp med en glimrende punktvis analyse av hva ordbruken signaliserer.

Jeg går ikke i detalj her, men det mest slående er hvordan dette ligner på de såkalte «Riksborgerne», ekstremister som ikke anerkjenner den tyske staten. At Weidel mener Merkel & co hører hjemme i retten har hun sagt flere ganger i valgkampen, men da har det handlet om flyktningkrisen. Det påfallende her er at eposten er skrevet to år tidligere og at hun allerede da skrev om hvordan landet oversvømmes av «kulturfremmede» (en kode for at Tyskland skal holdes som en genetisk enhet, skriver avisen).

Generelt kan man si at AfD består av tre politiske strømninger: ur-AfD, altså liberale som først og fremst er antieuro og opptatt av økonomiske spørsmål, anti-islam-aktivister ikke ulike Geert Wilders etc – og til slutt de mer nasjonalistisk orienterte der man kan trekke brune tråder bakover i tid, en retning som er tyngst i det tidligere DDR. Med dette plasserer Weidel seg brått i den nasjonalistisk konspiratoriske leiren.

Eksempel på hva vi kan vente oss fremover

Jeg kan vanskelig se for meg at avsløringen får konsekvenser for Weidel i partiet nå før valget. Mange partimedlemmer synes nok også denne eposten sier det som det er. Men når det gjelder AfDs muligheter til å dra velgere i området CDU/CSU og FDP kan dette ha betydning. Weidel har ellers fått oppmerksomhet for å storme ut av et talkshow der hun ble konfrontert med drøye utsagn fra Gauland og Höcke, og at hun eller trekker seg og avbryter intervjuer.

Hvis nåværende meningsmålinger slår til, kan AfD få 70 representanter i Forbundsdagen. Alice Weidels mørke epost er antagelig bare en forsmak på avsløringer av kandidaters grumsete fortid. Om ikke annet bidrar dagens avsløring – slik Tagesspiegel kommenterer – til at ingen senere kan si at de ikke visste hvem de stemte på.