Landet der “alternative medier” hersker

Landet der “alternative medier” hersker

Tenk deg et land der Breitbart, Resett og vennene deres har posisjonene til NRK, TV2, P4, VG, Aftenposten, Nordlys og Bergens Tidende. Der har du Ungarn.

Åtti prosent av radio- og TV-innholdet som når ungarske lyttere og seere, er direkte eller indirekte tilbudt av regjeringen (skriver Paul Lendvai i sin biografi «Orbán. Europe’s new strongman», anbefales på det varmeste). Og regjeringen i Ungarn er ikke lenger innenfor det vi kan kalle «normal europeisk høyrepopulisme» – de er blitt ekstreme. 

Ergo er ekstreme meninger hovedinnholdet i mediebildet som når folk flest. I årevis er det hamret løs på migranter, makten i Brussel, liberale medier og George Soros. Viktor Orbán og Fidesz er nasjonens redningsmenn som tappert kjemper mot ytre fiender. Viktige temaer (helsevesenet, skolesystemet, fattigdom) får knapt plass.

Og hvordan arter dette seg i praksis? Jeg skal forklare med to eksempler jeg opplevde i Ungarn sist.

Første eksempel: Det mystiske “drapet”

Plutselig spurte flere jeg møtte: Hvem er Bechir Rabani? Jeg ante ikke, men grunnen til at de spurte nettopp meg, er at dette er en svensk journalist (med palestinsk bakgrunn) som brått var overalt i ungarske medier.

Saken handlet om at han kanskje var blitt drept av Robert Aschberg og George Soros fordi han holdt på å avsløre sannheten om dem. I virkeligheten var Rabani knyttet til nynazister og døde av hjerteatakk i fjor i desember. Da skrev særlig svenske konspirasjonsmedier om at han nok var drept av Aschberg – og siden Aschberg er en profilert liberal mediepersonlighet med jødisk bakgrunn, er det  for propagandamaskineriet i Ungarn bare logisk at han og Soros samarbeider.

Jeg googlet, og så vidt jeg kunne se, har ingen, heller ikke gærninger i Sverige, skrevet om dette temaet siden desember i fjor, før det altså brått ble en kjempesak i Ungarn. Journalister jeg spurte om timingen, sa at de trodde bare regjeringens folk sitter på en del sånne historier som de sprøyter inn i systemet når de trenger noe.

Bildet er fra demonstrasjonen da den siste regjeringskritiske vesentlige papiravisen brått ble lagt ned i 2016.

Andre eksempel: Korrupsjonssaken

Det feltet Viktor Orbán muligens er mest politisk sårbar på, er korrupsjon. Han omgir seg med rike venner og alle vet at systemet er gjennomkorrupt, ikke minst forsvinner bøtter med EU-midler rett inn i lommene på Orbáns venner. (Jeg har spurt Orbáns støttespillere/velgere hvordan de kan leve med dette, svaret er at slik har det alltid vært.)

Ungarn har noen utmerkede frittstående nettmedier som driver undersøkende journalistikk, f eks Atlatszo – og de kommer stadig med korrupsjonsavsløringer og vinner også ofte innsynssaker i retten. Men uansett hvilke hårreisende artikler de bringer, preller det bare av – en grunn er opplagt at de ikke når ut til massene. Så vidt jeg har skjønt, er det nå bare to TV-kanaler, en av dem tyskeide RTL, som videreformidler slike avsløringer på saklig måte. Ingen av disse kanalene har forøvrig en nyhetsavdeling som driver undersøkende journalistikk selv.

Da jeg var der, kom den store nyheten fra EU-systemet selv. OLAF, EU-organet som etterforsker korrupsjon, tok ut sak mot Viktor Orbáns svigersønn István Tiborcz. Han var sjef for selskapet Elios som står bak gatebelysningen i en rekke ungarske byer. Selskapet skal ha svindlet til seg 400 millioner kroner. Det handler altså om store penger, og om Orbáns familie.

Hvordan dekker så de regjeringsvennlige mediene dette? Jo, de forteller om anklagene, men hevder at det er Orbáns motstander Lajos Simicska som står bak for å sverte Orbán. Saken er altså falsk. (Simicska var forøvrig Orbáns nærmeste venn i alle år og hjernen bak mediestrategi og oppkjøp og nettverksbygging. Men for et par år siden ble de to brått uvenner, ifølge Simicska fordi Orbán er blitt for russlandsvennlig, ifølge andre fordi Simicska ble for mektig for Orbán. Nå er Simicska blitt Jobbiks mann, og eier fortsatt noen medier som kan komme godt med for opposisjonen i valgkampen opp mot 8. april).

Bildet under viser en av disse artiklene. Og hvor er dette trykket? Jo, i Lokal, en gratisavis som deles ut blant annet på T-banen i Budapest hver dag. Og hvem eier den? Det gjør Arpad Habony, Orbáns egen spindoktor.

Stop Soros-annonsen til venstre regnes forøvrig som offentlig informasjon og er betalt av skattebetalerne.

Et apropos til mediesituasjonen er også at alle politikkinteresserte jeg møter følger intenst med på kjøp og salg og vet hvem som til enhver tid eier de utallige mediene i landet (ifølge Al-jazeeras opptelling her, har 14 Orbán-allierte tilsammen kjøpt opp 20 TV-kanaler, 14 radiokanaler og 500 nett/print-organisasjoner av ymse størrelser). Den for oss mest eksotiske av Orbáns mektige venner er kanskje Andy Vajna, Hollywood-produsenten bak blant andre Rambo og Angelheart. 

Andy Vajna giftet seg i fjor. Bildet fant jeg i Lokal.

Sensur ikke nødvendig

Ungarere flest tror neppe på statspropagandaen, selv om det for meg var en skremmende opplevelse å intervjue folk før folkeavstemningen om migranter i 2016 og høre hvordan de gjentok setningene fra plakatene og annonsene. 

Å drive sensur og fengsle journalister er altså slett ikke nødvendig for å få kontroll over mediene. I den nye tid holder det lenge med private formuer og politisk kontroll over statsfinansene.  

Viktor Orbáns mediemakt er en nøkkelårsak (ved siden av opposisjonens svakhet) til å forstå hvorfor han ble gjenvalgt i 2014 og høyst sannsynlig gjenvelges nå.

Skadevirkningene på kort sikt er der for alle å se. Skadevirkningene på lang sikt er en befolkning som ikke er bedre rustet til å skille mellom løgn og sannhet og til å forstå verden rundt seg enn de var da kommunismen falt. Kanskje til og med dårligere. For propaganda virker.

Til slutt må jeg bare dokumentere med nok et bilde. Da jeg reiste fra Budapest (12. februar), sjekket jeg bare tilfeldigvis avisene på flyplassen. Magyar Hirlap sto øverst i stativet, en ytterliggående høyreorientert avis. Alle tre sakene på førstesiden handler om Soros.

(Og hvis noen lurer på hva Echo TV på bildet aller øverst er, er svaret en høyrekstrem TV-kanal. Den mest kjente profilen der er Zsolt Bayer, lengst til venstre, en mann som har kalt romfolk for ekskrementer, men også var med på å starte partiet Fidesz, fortsatt er medlem og ofte regnes som et slags talerør for Orbán.)